Friday, February 21, 2014

Biblica Poëtica

Ik heb mijn proezie-experiment de "Biblica Poëtica" bij de bundels op de download pagina gezet (proezie is een mengvorm van poëzie en proza). Om de BP te omschrijven: het is een beetje een parodie maar ook deels een (atheïstische) overpeinzing bij de Bijbel in poëtische vorm. Ik ben in 2009 met dit werk begonnen en heb er in fases tot in 2012 aan geschreven.
Ik heb gepoogd er zowel een hoop humor als reflectie in te stoppen; of ik daar in geslaagd ben laat ik verder aan de lezer over.

Eigenlijk is het werk nog lang niet af; het werkt passages uit de bijbel af tot aan het boek Jozua. Omdat er toch af en toe naar het boek gevraagd wordt (ik heb in 2009 en 2010 delen op DichtTalent gepubliceerd), en ik vandaag wederom een verzoek kreeg, heb ik besloten, nu de download-pagina klaar is, de voorlopige versie ter lezing aan te bieden. Op zich zijn de opgenomen delen als een geheel te lezen.

Hoewel ik een hoop andere zaken buiten de bijbel erbij haal, is enige kennis van de bijbelboeken wel een pluspunt om de gedichten wat beter te begrijpen. Ter duiding voor de leek heb ik echter bij alle gedichten de verwijzingen naar de bijbelpassages achterin het boek opgenomen. Als u de passages wilt opzoeken, en u beschikt niet over een Bijbel in huis, dan beveel ik de website Biblija.net aan. Hier staan vele bijbelvertalingen compleet op.


Een opmerking bij het lezen van de Biblica Poëtica.
5 jaar na dato (*) weerspiegelt de geest van de BP niet meer voor de volle 100% mijn huidige visie op geloof. Alhoewel ik mij ook nu nog steeds als atheïst beschouw, moet u mijn nieuwste werk (Poetica Atheistica Spiritualis) meer als de weerspiegeling van mijn huidige visie zien. Maar goed, een schrijver moet niet weglopen voor zijn persoonlijke ontwikkeling, en als proezie-experiment ben ik er nog steeds tevreden over.


HJR,
februari 2014


(*) De voorbereidingen aan de BP stammen uit mei 2009.

4 comments:

 1. ah wat ben ik blij dat je hem toch hebt toegevoegd!!:):)

  dank!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dank! Ja, een stadgenoot van jou vroeg erom op facebook - je kent hem trouwens wel, hij schreef ooit een voorwoord in een bundel van jou.

   Ach ja, ik heb bij het maken vd download pagina afgelopen week zitten dubben of ik het boek er nu wel of niet bij moest zetten. Maar het boek hoort er gewoon bij. Ik moet me erover heen zetten dat mijn visie iets is bijgesteld sinds het schrijven, maar dat is achteraf gezien niet erg. Ik heb het werk gisteren na het plaatsen nog eens doorgenomen, en eigenlijk is het ook best wel een geheel zo. Ik ben er zelfs best wel tevreden, dus ik zet er voorlopig een punt achter.

   groet
   Henk

   Delete
 2. ah heer Adelaar:)
  ja toch goed van je dat je het toch gedaan hebt!!

  ReplyDelete